Historia

Ragdollen avlades fram på 60-talet i Kalifonien i USA  från flera olika raser.

Förr sades det att rasen kommit till genom att en vit honkatt parats med en birmahane och sedan blivit skadad av ett tåg, vilket skulle ha gjort ungarna okänsliga för smärta. Detta är dock inte sant, och katter av rasen ragdoll känner smärta precis på samma sätt som andra katter. Mer troligt är det att rasen har uppkommit genom ett avelsprogram som inkluderat till exempel raserna perserkatt och bondkatt.

Läs mer på Ragdollklubbens hemsida  http://www.ragdollklubben.com/ragdoll/historia

Ann Bakers cattery where it all began in 1963. Ann Baker holding one of her very early litters. Kookie, Toy Sue, & Kookie Tu.
 They were born in 1966.
............................................................................

Ragdoll  idag.  Är en av de mest populära kattraserna i Sverige -

Det är en lugn, social och tillgiven katt- ibland ganska lat! En perfekt innekatt som lätt anpassar sig efter familjemedlemmarna, både människor och djur. De är kanske inte direkt knäkatter men ligger gärna tätt intill husse/matte, ofta vid fötterna eller på armstödet på fåtöljen.

Ragdoll- katter är ofta mycket nyfikna och vill gärna vara med där det händer saker, många anser att den är hundlik i sitt sätt. En del av dem tycker om att bära saker i munnen och "apportera". De kommer fram och hälsar på besökare, och följer dem gärna till dörren när det är dags att gå hem. Som alla andra djur, mår de bra av att få uppmärksamhet och kärlek, utan att vara krävande.

Ragdoll katter är inte så benägna att klättra högt upp, utan ligger ofta mitt på golvet. Men visst tycker även de om att ligga i klösträd inomhus. Gångstilen är lite speciell. Eftersom den går något brett isär med bakbenen, har ragdoll- katten en något vaggande gång. För att vara katt är den inte speciellt graciös, utan lite klumpigare än många andra kattraser.
Ragdoll- katter ligger ofta och sover på rygg med fram- och bakben isär, vilket egentligen inte är den mest naturliga sovstilen för katter.

De flesta ragdoll- katter är mycket lätta att hantera när det gäller pälsvård, bad, kloklippning och vid veterinärbesök.
Även om man tillskriver en kattras vissa rastypiska egenskaper, har givetvis alla katter sina egna personligheter och individuella särdrag - precis som vi människor!

Utförligare rasbeskrivning . se Ragdollklubbens hemsida:
http://www.ragdollklubben.com/ragdoll/rasbeskrivning


Ann Baker